Korzenny placek z jabłkami
Korzenny placek z jabłkami to idealny pomysł na zimne i deszczowe jesienne popołudnie - ciasto korzenne razem z kubkiem ciepłej kawy czy herbaty sprawi, że jesień wyda się fajniejsza.
- Edipresse
Opublikowano: środa, 5 października 2016 12:03
Reklama
- 75 dag winnych jabłek
- sok z cytryny
- 15 dag masła
- 20 dag cukru
- 4 jajka
- czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- szklanka tartych orzechów
- szklanka orzechów laskowych
- łyżeczka zmielonego cynamonu
- pół łyżeczki zmielonych goździków
- gwiazdka anyżu
Jabłka umyj, obierz. Duże pokrój w cząstki, małe możesz pozostawić nawet w całości. Skrop sokiem z cytryny,
aby nie ściemniały. Masło utrzyj z cukrem, dodając kolejno jajka. Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, tarte orzechy oraz cynamon, goździki i kilka rozgniecionych ziarenek anyżu. Dokładnie zmiksuj. Formę z kominkiem natłuść masłem, wysyp tartą bułką. Napełnij ciastem, powciskaj w nie jabłka. Piecz 50 min w temp. 190 st. C.
Reklama
Zobacz więcej przepisów na ciasta dla dziecka
Zobacz także
Reklama
Reklama
Reklama