• 200 g dorsza bez skóry
  • cebula
  • ziemniak
  • 3 łyżki tartej bułki
  • 2 łyżki mąki
  • 2 jajka
  • łyżka oliwy
  • łyżeczka soku z cytryny
  • 150 g mrożonego groszku
  • 2 marchewki
  • łyżka masła
  • sól
  • pieprz
  • tłuszcz do smażenia
Reklama

Reklama

Ugotuj ziemniaka i rozgnieć widelcem. Rybę umyj, wyjmij ości, skrop sokiem z cytryny i ugotuj na parze. Odsącz i zmiksuj. Posiekaj cebulę i zeszklij na rozgrzanej oliwie. Połącz rybę, ziemniaka i cebulę. Dodaj jajko i tartą bułkę, dopraw. Wyrób na gładką masę. Schłódź, a następnie rozwałkuj na grubość 1 cm. Wytnij kotlety, obtocz w mące, jajku, tartej bułce i usmaż. Ugotuj marchewkę razem z groszkiem, dodaj masła. Podawaj z kotlecikami.

Reklama
Reklama
Reklama