Reklama

Krem aksamitny:

Reklama
  • 1/2 kg jabłek
  • 2 banany
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 1/2 szklanki kaszy manny (może być tez drobna kaszka kukurydziana)
  • 1 szklanka mleka modyfikowanego (lub krowiego)
  • garść rodzynek

Biszkopt:

  • 5 jaj
  • niepełna szklanka drobnego cukru
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • pół szklanki mąki kukurydzianej

Krem aksamitny
Kaszę ugotuj na gęsto. Jabłka obierz, pokrój w cząstki, a następnie uduś lub upiecz. Dodaj cynamon. Banany obierz i również pokrój. Wszystkie składniki zmiksuj. Podawaj z owocami lub bakaliami.

Biszkopt
Jaja ubijaj z cukrem na parze (wstaw naczynie z masą do garnka z gotującą się wodą) do momentu aż masa zgęstnieje. Następnie, nadal ubijając, ostudzić masę. Mieszając, dodawaj powoli mąkę. Wlej masę do tortownicy. Piecz w temperaturze około 180 C aż biszkopt będzie rumiany. Po wyjęciu ciasta z piekarnika zaczekaj aż biszkopt wystygnie. Ułóż warstwę biszkoptu w miseczce i na wierzch połóż wcześniej przygotowany krem. Możesz także podać krem w miseczce, a biszkopt osobno - na talerzyku. Ciasto własnego wypieku możesz zastąpić biszkoptami przeznaczonymi dla małych dzieci.
Z przepisu wychodzą 2 miseczki deseru.

Reklama

Wypróbuj inne przepisy doskonałe na deser

Reklama
Reklama
Reklama