Reklama

Reklama
  • 1 tuszka kurczaka, np. Kurczaka Zagrodowego
  • sól i pieprz
  • 2 łyżki majeranku

Farsz:

  • 100 g orzechów włoskich
  • 1 kwaśne jabłko
  • sól, pieprz
  • łyżka masła
  • garść żurawin (opcjonalnie)

Sos:

  • 100 g żurawiny, suszonej
  • 2 łyżki czerwonego octu winnego
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 listek laurowy
  • 2-3 suszone morele (opcjonalnie)
  • 200 ml wody
  • 2-3 łyżki miodu
  • sól, pieprz

  1. Kurczaka natrzyj całego solą, pieprzem i łyżką majeranku.
  2. Orzechy grubo posiekaj, podpraż na suchej patelni, dodaj pokrojone w kostkę jabłko, masło, żurawinę, dopraw solą i pieprzem, chwilę podsmaż.
  3. Następnie nafaszeruj powstałą mieszanką kurczaka. Możesz związać mu nogi lub pozostawić luzem (farsz, który lekko wyjdzie i przypiecze się jest naprawdę smaczny).
  4. Kurczaka przełóż do naczynia żaroodpornego, przykryj folią aluminiową i piecz 1 godzinę w 180 st. C.
  5. Po tym czasie zdejmij folię i dopiecz jeszcze 30 minut.
  6. W czasie gdy kurczak się piecze, przygotuj sos.
  7. Żurawinę namocz na 30 minut w occie. Dodaj przyprawy, morele, wodę i gotuj ok. 30 minut (należy dolać wody, jeśli zbyt dużo jej wyparuje).
  8. Wyciągnij ziele i liść laurowy, dodaj miód i całość zmiksuj.
  9. Podawaj sos do pieczonego kurczaka.
Reklama

Zobacz też inne przepisy na dania z kurczakiem dla dziecka

Reklama
Reklama
Reklama