Kurczak pieczony z orzechami z sosem żurawinowym
Upieczony w całości kurczak razem z żurawinami i orzechami będzie pysznym daniem na niedzielny, ale także na świąteczny obiad. Kurczaka lubią wszyscy - pamiętaj jednak, by dzieciom nie dawać skóry z kurczaka.
- mat. pras. Kurczak Zagrodowy
Opublikowano: piątek, 20 października 2017 11:58
Reklama
Reklama
- 1 tuszka kurczaka, np. Kurczaka Zagrodowego
- sól i pieprz
- 2 łyżki majeranku
Farsz:
- 100 g orzechów włoskich
- 1 kwaśne jabłko
- sól, pieprz
- łyżka masła
- garść żurawin (opcjonalnie)
Sos:
- 100 g żurawiny, suszonej
- 2 łyżki czerwonego octu winnego
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- 1 listek laurowy
- 2-3 suszone morele (opcjonalnie)
- 200 ml wody
- 2-3 łyżki miodu
- sól, pieprz
- Kurczaka natrzyj całego solą, pieprzem i łyżką majeranku.
- Orzechy grubo posiekaj, podpraż na suchej patelni, dodaj pokrojone w kostkę jabłko, masło, żurawinę, dopraw solą i pieprzem, chwilę podsmaż.
- Następnie nafaszeruj powstałą mieszanką kurczaka. Możesz związać mu nogi lub pozostawić luzem (farsz, który lekko wyjdzie i przypiecze się jest naprawdę smaczny).
- Kurczaka przełóż do naczynia żaroodpornego, przykryj folią aluminiową i piecz 1 godzinę w 180 st. C.
- Po tym czasie zdejmij folię i dopiecz jeszcze 30 minut.
- W czasie gdy kurczak się piecze, przygotuj sos.
- Żurawinę namocz na 30 minut w occie. Dodaj przyprawy, morele, wodę i gotuj ok. 30 minut (należy dolać wody, jeśli zbyt dużo jej wyparuje).
- Wyciągnij ziele i liść laurowy, dodaj miód i całość zmiksuj.
- Podawaj sos do pieczonego kurczaka.
Reklama
Zobacz też inne przepisy na dania z kurczakiem dla dziecka
Reklama
Reklama
Reklama