Kurczak z groszkiem i szparagami
Polecamy sprawdzony przepis na kurczaka z groszkiem i szparagami, którego uwielbiają dzieci.
Opublikowano: czwartek, 12 grudnia 2013 15:50
Reklama
Reklama
- 1 duża pierś z kurczaka,
- 8-10 świeżych szparagów,
- 1 szklanka świeżego lub mrożonego groszku,
- 1/3 szkl. mleka 2%,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- 1/2 pęczka szczypiorku,
- 1/2 szkl. bulionu,
- przyprawy: gałka muszkatołowa, pieprz, sól.
Reklama
Mięso z kurczaka umyj. Obierz szparagi, pokrój na kawałki (około 4 cm) i gotuj ok. 5 minut. Potem w tej samej wodzie gotuj mięso około 20 minut. Groszek ugotuj osobno (8 minut) i odsącz. Mleko i mąkę starannie wymieszaj. Mięso i szparagi odsącz. Pierś kurczaka pokrój w paski. 1/2 szklanki bulionu zagęść przygotowaną mieszaniną mleka i mąki, dodaj przyprawy. Mieszając, zagotuj. Do sosu dodaj szparagi, groszek i mięso. Wymieszaj i delikatnie podgrzewaj. Dodaj do potrawy posiekany szczypiorek.
Reklama
Reklama
Reklama