Reklama

Reklama
  • 1 duża pierś z kurczaka,
  • 8-10 świeżych szparagów,
  • 1 szklanka świeżego lub mrożonego groszku,
  • 1/3 szkl. mleka 2%,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 1/2 pęczka szczypiorku,
  • 1/2 szkl. bulionu,
  • przyprawy: gałka muszkatołowa, pieprz, sól.

Reklama

Mięso z kurczaka umyj. Obierz szparagi, pokrój na kawałki (około 4 cm) i gotuj ok. 5 minut. Potem w tej samej wodzie gotuj mięso około 20 minut. Groszek ugotuj osobno (8 minut) i odsącz. Mleko i mąkę starannie wymieszaj. Mięso i szparagi odsącz. Pierś kurczaka pokrój w paski. 1/2 szklanki bulionu zagęść przygotowaną mieszaniną mleka i mąki, dodaj przyprawy. Mieszając, zagotuj. Do sosu dodaj szparagi, groszek i mięso. Wymieszaj i delikatnie podgrzewaj. Dodaj do potrawy posiekany szczypiorek.

Reklama
Reklama
Reklama