Reklama

Reklama
  • 500 g płatów lasagne
  • słoiczek Ponti Pesto alla Genovese
  • 40 g mąki
  • 40 g masła
  • 400 ml mleka
  • sól
  • parmezan

Nagrzej piekarnik do 190°. W osolonej wodzie ugotuj płaty lasagne kilka minut. Odcedź je i wyłóż na płasko. Przygotuj sos beszamelowy : podgrzej 300 ml mleka w garnku, dodaj masło i sól. Pozostałe zimne mleko zmieszaj w osobnym naczyniu z mąką i powoli dodaj do prawie gotującego się mleka z masłem dokładnie mieszając, aż sos będzie gęsty i gładki. Na końcu zmieszaj sos beszamelowy z Ponti Pesto alla Genovese. Posmaruj naczynie żaroodporne masłem i rozprowadź 2 łyżki bazyliowego sosu beszamelowego na spodzie. Ułóż płaty lasagne i na wierzchu warstwę sosu. Powtórz analogicznie kolejne warstwy i zakończ ostatnią pozostałym sosem i posyp tartym parmezanem.

Zapiekaj 30 minut i po wyjęciu z piekarnika odczekaj 10 minut przed podaniem.

Reklama

Sprawdź inne przepisy na dania z makaronem

Reklama
Reklama
Reklama