Lasagne z pesto bazyliowym
Lasagne z pesto bazyliowym to pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Wypróbuj koniecznie.
- Index Food
- 500 g płatów lasagne
- słoiczek Ponti Pesto alla Genovese
- 40 g mąki
- 40 g masła
- 400 ml mleka
- sól
- parmezan
Nagrzej piekarnik do 190°. W osolonej wodzie ugotuj płaty lasagne kilka minut. Odcedź je i wyłóż na płasko. Przygotuj sos beszamelowy : podgrzej 300 ml mleka w garnku, dodaj masło i sól. Pozostałe zimne mleko zmieszaj w osobnym naczyniu z mąką i powoli dodaj do prawie gotującego się mleka z masłem dokładnie mieszając, aż sos będzie gęsty i gładki. Na końcu zmieszaj sos beszamelowy z Ponti Pesto alla Genovese. Posmaruj naczynie żaroodporne masłem i rozprowadź 2 łyżki bazyliowego sosu beszamelowego na spodzie. Ułóż płaty lasagne i na wierzchu warstwę sosu. Powtórz analogicznie kolejne warstwy i zakończ ostatnią pozostałym sosem i posyp tartym parmezanem.
Zapiekaj 30 minut i po wyjęciu z piekarnika odczekaj 10 minut przed podaniem.
Sprawdź inne przepisy na dania z makaronem