Malinowa tarta
Lato w pełni! Są też już na straganach letnie, sezonowe owoce - np. maliny. Zrób z nimi tartę dla swojego smyka, to idealne ciasto już dla kilkulatka.
- Edipresse
- 20 dag ciasta francuskiego
- budyń błyskawiczny waniliowy
- 20 dag przebranych dojrzałych malin
- galaretka malinowa/truskawkowa
Formę do tarty wyłóż na dnie papierem do pieczenia. Gotowym ciastem wyłóż boki i spód. Nadwyżki ciasta z boków odetnij i ułóż
na cieście w formie.
Środek formy przykryj pogniecionym papierem do pieczenia i wysyp na niego ziarna fasoli lub grochu. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 200 st. C. Po 10 minutach usuń z ciasta papier z ziarnami i dopiecz w środku, ok. 10 minut. Wyjmij z piekarnika i wystudź.
Galaretkę rozpuść w szklance gorącej wody i odstaw do zimnej wody, aby przestygła.
Budyń przygotuj według przepisu na opakowaniu, tylko w odrobinie mniejszej niż podano ilości wody. Gorący wyłóż na ciasto.
Gdy przestygnie, ułóż na nim maliny i polej lekko tężejącą galaretkę. Odstaw do całkowitego stężenia.
Zobacz więcej przepisów na słodkie przekąski dla dziecka