Omlet Chmurka
Omlet Chmurka to przepyszne danie dla niejadków. Ten prosty przepis z łatwością wykona każdy, nawet osoba nie posiadająca wielkich umiejętności kulinarnych. Zobacz jak przygotować omlet.
- agf
- 2 jajka,
- 2 łyżki cukru pudru,
- łyżeczka płatków owsianych,
- 2 łyżki mąki,
- 1/4 szklanki mleka,
- truskawki albo inne owoce sezonowe
Na początku, białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ubijamy z łyżką cukru pudru na puszystą pianę i dodajemy mleko z rozpuszczonymi płatkami oraz 2 łyżki mąki. Wszystko dokładnie miksujemy. W następnym kroku, białka w osobnym naczyniu ubijamy na pianę, dodajemy łyżkę cukru i ubijamy jeszcze chwilę. Do masy z żółtek przekładamy pianę z białek i lekko mieszamy łyżką. Na patelni rozgrzewamy kilka kropel oleju (albo smażymy bez tłuszczu na teflonie), wlewamy masę omletową. Smażymy na małym ogniu przez chwilę, następnie przewracamy na drugą stronę. Taki omlet na słodko, doskonale nadaje się na śniadanie - wyśmienicie smakuje ze świeżymi truskawkami czy innymi owocami sezonowymi.
Przepis nadesłany przez agf na konkurs "Zdrowe i pyszne śniadanie dla dziecka".
Wypróbuj inne przepisy idealne na śniadanie