Pączki z bitą śmietaną
Przepis na pączki z bitą śmietaną - przepis dla dzieci.
- 0,5 kg mąki
- 12 g suchych drożdży (ok. 1,5 saszetki)
- 1/3 szkl. mleka
- 6 żółtek jaj
- 4 g soli
- 10 g cukru waniliowego
- 80 g margaryny lub masła
- 1 l oleju do smażenia
- kubek śmietany-kremówki
- 1 łyżka cukru pudru
Przesianą mękę zmieszać z suchymi drożdżami. Dodać resztę składników, na końcu rozpuszczony tłuszcz. Wyrobić ciasto drożdżowe aż będzie elastyczne.
Po tym czasie rozwałkować ciasto na stolnicy i wykrawać z niego krążki (można posłużyć się szklanką). Pozostawić do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu, oczyścić pozostałość z mąki i smażyć na rozgrzanym tłuszczu. Obracać pączki w trakcie smażenia. Pączki mają przybrać jasnobrązowy kolor.
W czasie, gdy pączki się smażą, do kremówki dodać łyżkę cukru pudru i ubić. Po wystygnięciu pączki przekroić na pół i dać do środka bitej śmietany, owoce, posypać cukrem lub polukrować.
Sprawdź inne słodkie przepisy
ZOBACZ TEŻ: Jak zrobić lukier, czyli sztuka lukrowania pączków