Reklama

Reklama
  • 60 g soczewicy czerwonej
  • pół cebuli
  • marchew
  • łodyga selera naciowego
  • żółtko
  • 2 łyżeczki posiekanej natki
  • 25 g ziaren słonecznika
  • 25 g płatków owsianych
  • olej rzepakowy do smażenia
  • bułka tarta i masło do smarowania formy

Cebulę posiekaj, marchew zetrzyj na tarce o grubych oczkach, a seler naciowy drobno pokrój. Cebulę duś pod przykryciem na oleju z marchwią i selerem około 10 minut. Słonecznik zalej gorącą wodą (zostaw trochę ziaren do posypania). Soczewicę ugotuj, dodaj do niej warzywa, odcedzony słonecznik, natkę, płatki owsiane. Wymieszaj, przełóż do posmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą formy. Posyp słonecznikiem. Piecz ok. 40 min. w temp. 180°C.

Reklama

Sprawdź inne wegetariańskie przepisy
Polecamy: Przepisy z soczewicą

Reklama
Reklama
Reklama