Pasztet z soczewicy
Pyszny pasztet z soczewicy, idealny na kanapkę lub jako dodatek do obiadu.
- Mamo, To Ja
Opublikowano: piątek, 21 sierpnia 2015 10:37
Reklama
Reklama
- 60 g soczewicy czerwonej
- pół cebuli
- marchew
- łodyga selera naciowego
- żółtko
- 2 łyżeczki posiekanej natki
- 25 g ziaren słonecznika
- 25 g płatków owsianych
- olej rzepakowy do smażenia
- bułka tarta i masło do smarowania formy
Cebulę posiekaj, marchew zetrzyj na tarce o grubych oczkach, a seler naciowy drobno pokrój. Cebulę duś pod przykryciem na oleju z marchwią i selerem około 10 minut. Słonecznik zalej gorącą wodą (zostaw trochę ziaren do posypania). Soczewicę ugotuj, dodaj do niej warzywa, odcedzony słonecznik, natkę, płatki owsiane. Wymieszaj, przełóż do posmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą formy. Posyp słonecznikiem. Piecz ok. 40 min. w temp. 180°C.
Reklama
Sprawdź inne wegetariańskie przepisy
Polecamy: Przepisy z soczewicą
Reklama
Reklama
Reklama