Reklama

Reklama
  • 0,5 kg mąki pszennej,
  • 200 g miodu,
  • 200 g cukru pudru,
  • 250 g masła,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżka sody,
  • 0,5 opakowanie przyprawy do pierników,
  • lukier biały i różowy,
  • cukrowe śnieżynki,
  • cukrowy brokatowy pisak.

Mąkę przesiać wraz z sodą, dodać przyprawę do piernika, cukier puder, rozgrzany wcześniej miód, miękkie masło i jajko. Składniki zagnieść tak, aby uzyskać jednolite i błyszczące ciasto. Ciasto dzielimy na mniejsze porcja, które kolejno wałkujemy na placki o grubości ok. 0,5 cm. Pierniczki wykrawamy foremką w kształcie domku, słomka do napojów robimy dziurkę na sznureczek, układamy domki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub silikonową matę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10-15 min. Wystudzone pierniki dekorujemy lukrem, cukrowymi śnieżynkami oraz kremem dekoracyjnym i brokatowym pisakiem. Smacznego!

Zobacz inne przepisy na pierniczki

Reklama

Przepis nadesłany na konkurs "Świąteczne wypieki z Babyonline.pl" nadesłane przez Kingę.

Reklama
Reklama
Reklama