Reklama

Obrane warzywa – 120 g, w tym:

Reklama
  • pół średniej marchwi
  • pół ziemniaka
  • łyżeczka pokrojonej w kostkę pietruszki

Ponadto:

  • ćwiartka jabłka
  • kilkanaście czerwonych porzeczek
  • 20 g mięsa z piersi indyka - QAFP
  • 1 łyżeczka oleju sojowego
  • ok. 1/3 szklanki wody

Warzywa – ziemniak, marchew, pietruszkę – umyj, wyszoruj, obierz, opłucz i przygotuj ilości jak w recepturze. Owoce opłucz, a następnie jabłko obierz, porzeczki odszypułkuj. Zagotuj wodę, włóż pokrojone warzywa, ugotuj do miękkości na małym ogniu, pod przykryciem. Po ok. 10 minutach dodaj jabłko i porzeczki, gotuj jeszcze 5 minut. Kiedy warzywa będą miękkie, przetrzyj je przez grube sitko. Osobno ugotuj mięso (ok. 15 minut) i posiekaj bardzo drobno. Przecier połącz z rozdrobnionym mięsem, dodaj olej, zagotuj. Podawaj dziecku po lekkim schłodzeniu.

Reklama

1 porcja dla dziecka - 150 g + 10 g mięsa ugotowanego

Reklama
Reklama
Reklama