Przecier z owoców, warzyw i mięsa z indyka
Taki przecier powinien zasmakować małemu dziecku.
Opublikowano: środa, 18 grudnia 2013 10:55
Reklama
Obrane warzywa – 120 g, w tym:
Reklama
- pół średniej marchwi
- pół ziemniaka
- łyżeczka pokrojonej w kostkę pietruszki
Ponadto:
- ćwiartka jabłka
- kilkanaście czerwonych porzeczek
- 20 g mięsa z piersi indyka - QAFP
- 1 łyżeczka oleju sojowego
- ok. 1/3 szklanki wody
Warzywa – ziemniak, marchew, pietruszkę – umyj, wyszoruj, obierz, opłucz i przygotuj ilości jak w recepturze. Owoce opłucz, a następnie jabłko obierz, porzeczki odszypułkuj. Zagotuj wodę, włóż pokrojone warzywa, ugotuj do miękkości na małym ogniu, pod przykryciem. Po ok. 10 minutach dodaj jabłko i porzeczki, gotuj jeszcze 5 minut. Kiedy warzywa będą miękkie, przetrzyj je przez grube sitko. Osobno ugotuj mięso (ok. 15 minut) i posiekaj bardzo drobno. Przecier połącz z rozdrobnionym mięsem, dodaj olej, zagotuj. Podawaj dziecku po lekkim schłodzeniu.
Reklama
1 porcja dla dziecka - 150 g + 10 g mięsa ugotowanego
Reklama
Reklama
Reklama