Reklama
  • 2 filety z pstrąga (ok. 400 g)
  • 1/2 op. Karczochów krojonych
  • 200 g makaronu Rurki skręcane – Tortiglioni
  • 200 g pomidorów koktajlowych
  • 1/2 małej cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • garść bazylii
  • oliwa z oliwek Extra Vergine
  • glassa Gastronomica
  • 3 łyżki wina białego wytrawnego (lub wody)
  • sól
  • pieprz
  • pieprz czerwony w ziarnkach
Reklama

Pstrąga umyj. Posól.
Cebulę i czosnek pokrój w drobną kostkę. Pomidorki przekrój na połowy.
Rozgrzej patelnie i wlej na nią 1 łyżkę oliwy, dodaj cebulę i czosnek. Smaż chwilę, do zeszklenia. Dodaj pomidorki i wino (wodę). Duś chwilkę, dopraw solą i pieprzem.
Zagotuj wodę (2 litry), posól ją. Wrzuć makaron i gotuj go 12 minut.
W międzyczasie przygotuj rybę na parze. Gotuj ją w zależności od grubości 6–10 minut. Posiekaj bazylię.
Odcedzony makaron przełóż na patelnię, dodaj bazylię, całość wymieszaj.
Rybę posyp ziarenkami pieprzu czerwonego, podawaj z karczochami oraz makaronem. Całość skrop Glassą.

Reklama

Zobacz więcej przepisów na rybę dla dziecka

Reklama
Reklama
Reklama