Pstrąg łososiowy na karczochach
Pstrąg łososiowy na karczochach to idealna propozycja na wykwintną kolację.
- Przepis pochodzi z materiałów prasowych firmy Lactima
Opublikowano: środa, 8 czerwca 2016 15:09
Reklama
- 2 filety z pstrąga (ok. 400 g)
- 1/2 op. Karczochów krojonych
- 200 g makaronu Rurki skręcane – Tortiglioni
- 200 g pomidorów koktajlowych
- 1/2 małej cebuli
- 1 ząbek czosnku
- garść bazylii
- oliwa z oliwek Extra Vergine
- glassa Gastronomica
- 3 łyżki wina białego wytrawnego (lub wody)
- sól
- pieprz
- pieprz czerwony w ziarnkach
Reklama
Pstrąga umyj. Posól.
Cebulę i czosnek pokrój w drobną kostkę. Pomidorki przekrój na połowy.
Rozgrzej patelnie i wlej na nią 1 łyżkę oliwy, dodaj cebulę i czosnek. Smaż chwilę, do zeszklenia. Dodaj pomidorki i wino (wodę). Duś chwilkę, dopraw solą i pieprzem.
Zagotuj wodę (2 litry), posól ją. Wrzuć makaron i gotuj go 12 minut.
W międzyczasie przygotuj rybę na parze. Gotuj ją w zależności od grubości 6–10 minut. Posiekaj bazylię.
Odcedzony makaron przełóż na patelnię, dodaj bazylię, całość wymieszaj.
Rybę posyp ziarenkami pieprzu czerwonego, podawaj z karczochami oraz makaronem. Całość skrop Glassą.
Reklama
Zobacz więcej przepisów na rybę dla dziecka
Reklama
Reklama
Reklama