Reklama

Reklama
  • 20 dag ryżu arborio
  • garść dzikiego ryżu
  • 1/2 szkl. bulionu grzybowego
  • 20 dag świeżych małych kurek
  • mały słoiczek suszonych pomidorów w oliwie
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • 2 łyżki parmezanu
  • sól
  • pieprz

Grzyby oczyścić. Cebulę oraz pomidory pokroić w drobną kostkę. Czosnek posiekać.
W garnku rozgrzać 3 łyżki oliwy (od pomidorów) i przesmażyć cebulę z czosnkiem. Dodać grzyby oraz pomidory i smażyć na małym ogniu ok. 5 minut, cały czas mieszając. Następnie wsypać ryż, przesmażyć 3 minuty, wlać bulion grzybowy. Gdy odparuje, dodawać po łyżce wazowej gorącego bulionu (za każdym razem, gdy poprzednia porcja zostanie wchłonięta przez ryż). Danie będzie gotowe po 20 minutach, gdy ryż zmięknie. Pod koniec gotowania doprawić sola, pieprzem i parmezanem. Można przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.

Reklama

Zobacz więcej przepisów na dania z ryżem dla dziecka

Reklama
Reklama
Reklama