Rogaliki z wiśniami
Te drożdżowe rogaliki z wiśniami z pewnością zasmakują całej twojej rodzinie.
- Edipresse
- 3 szklanki mąki
- pół szklanki cukru
- szklanka mleka
- pół kostki masła
- 2 jajka
- 2 żółtka
- czubata łyżka drożdży
- cukier waniliowy
- łyżka masła do wysmarowania blachy
- wiśnie z konfitury
Drożdże rozmieszaj z łyżką cukru. Dodaj łyżkę mąki, szklankę ciepłego mleka, przykryj ściereczką i pozostaw rozczyn do wyrośnięcia (aż podwoi swoją objętość). Do przesianej ciepłej mąki dodaj wyrośnięty rozczyn, utarte z cukrem żółtka, ubitą pianę. Wszystkie składniki połącz, dodaj miękkie masło, wyrób ciasto (musi odchodzić od ręki). Pozostaw do wyrośnięcia przykryte ściereczką. Następnie podziel ciasto na trzy części, rozwałkuj na placki o grubości 1 cm. Każdy pokrój na 8 trójkątów, na środek połóż wiśnie. Zwijaj rogaliki – zaczynaj od podstawy trójkąta. Ułóż je na blasze do wyrośnięcia, potem posmaruj roztrzepanym białkiem. Wstaw do gorącego piekarnika, piecz w 200°C ok. 20 min.
Wypróbuj inne przepisy doskonałe na deser