Reklama
  • 3 szklanki mąki
  • pół szklanki cukru
  • szklanka mleka
  • pół kostki masła
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • czubata łyżka drożdży
  • cukier waniliowy
  • łyżka masła do wysmarowania blachy
  • wiśnie z konfitury

Drożdże rozmieszaj z łyżką cukru. Dodaj łyżkę mąki, szklankę ciepłego mleka, przykryj ściereczką i pozostaw rozczyn do wyrośnięcia (aż podwoi swoją objętość). Do przesianej ciepłej mąki dodaj wyrośnięty rozczyn, utarte z cukrem żółtka, ubitą pianę. Wszystkie składniki połącz, dodaj miękkie masło, wyrób ciasto (musi odchodzić od ręki). Pozostaw do wyrośnięcia przykryte ściereczką. Następnie podziel ciasto na trzy części, rozwałkuj na placki o grubości 1 cm. Każdy pokrój na 8 trójkątów, na środek połóż wiśnie. Zwijaj rogaliki – zaczynaj od podstawy trójkąta. Ułóż je na blasze do wyrośnięcia, potem posmaruj roztrzepanym białkiem. Wstaw do gorącego piekarnika, piecz w 200°C ok. 20 min.

Reklama

Wypróbuj inne przepisy doskonałe na deser

Zobacz także
Reklama
Reklama
Reklama