Ruloniki z warzywami zapiekane z serem
Wypróbuj przepis na ruloniki z warzywami zapiekane z serem
- 1 szklanka mleka,
- 7 łyżek mąki pszennej,
- 1 płaska łyżka cukru,
- 2 jaja,
- sól,
- olej do smażenia.
Nadzienie:
- 4 plastry świeżej szynki pokrojonej w paseczki,
- 4 łyżki dobrego, tłustego żółtego sera,
- paczka mrożonej włoszczyzny pokrojonej w paseczki,
- pół słoiczka koncentratu pomidorowego.
Wbij jajka do wysokiego naczynia, dodaj mleko, mąkę, cukier i szczyptę soli. Składniki starannie wymieszaj lub zmiksuj. Zagotuj pół szklanki wody, wsyp do niej mrożone warzywa i gotuj ok. 5 minut. Dodaj pokrojoną szynkę, koncentrat pomidorowy, wymieszaj, zagotuj.
Małą łyżką wazową nabieraj ciasto i wlewaj na niewielką, dobrze rozgrzaną patelnię. Równomiernie rozprowadzaj masę. Gdy ciasto będzie ścięte, obróć naleśnik na drugą stronę i usmaż na złoty kolor. Na każdy placek nałóż warzywa z szynką, zwiń w rulon. Ułóż naleśniki w naczyniu do zapiekania, posyp je serem. Zapiekaj w piekarniku do chwili, aż ser się rozpuści (ale nie przypiecze!). Podawaj posypane drobno siekaną pietruszką.
Z podanej porcji ciasta można usmażyć 10-12 naleśników.