Reklama

Reklama
  • 1 szklanka mleka,
  • 7 łyżek mąki pszennej,
  • 1 płaska łyżka cukru,
  • 2 jaja,
  • sól,
  • olej do smażenia.

Nadzienie:

  • 4 plastry świeżej szynki pokrojonej w paseczki,
  • 4 łyżki dobrego, tłustego żółtego sera,
  • paczka mrożonej włoszczyzny pokrojonej w paseczki,
  • pół słoiczka koncentratu pomidorowego.

Reklama

Wbij jajka do wysokiego naczynia, dodaj mleko, mąkę, cukier i szczyptę soli. Składniki starannie wymieszaj lub zmiksuj. Zagotuj pół szklanki wody, wsyp do niej mrożone warzywa i gotuj ok. 5 minut. Dodaj pokrojoną szynkę, koncentrat pomidorowy, wymieszaj, zagotuj.
Małą łyżką wazową nabieraj ciasto i wlewaj na niewielką, dobrze rozgrzaną patelnię. Równomiernie rozprowadzaj masę. Gdy ciasto będzie ścięte, obróć naleśnik na drugą stronę i usmaż na złoty kolor. Na każdy placek nałóż warzywa z szynką, zwiń w rulon. Ułóż naleśniki w naczyniu do zapiekania, posyp je serem. Zapiekaj w piekarniku do chwili, aż ser się rozpuści (ale nie przypiecze!). Podawaj posypane drobno siekaną pietruszką.
Z podanej porcji ciasta można usmażyć 10-12 naleśników.

Reklama
Reklama
Reklama