Ryżowy suflet z brokułem
Ryżowy suflet z brokułem - sprawdzony przepis dla dziecka.
- "Twoje Dziecko"
Opublikowano: piątek, 20 grudnia 2013 11:58
Reklama
Reklama
- 350–400 g brokułów
- 3 torebki ryżu długoziarnistego
- szklanka wywaru warzywnego
- por
- po pół pęczka pietruszki i szczypiorku
- 3 jajka kurze (lub 9 przepiórczych)
- sól, biały pieprz
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Reklama
Ryż ugotuj i odsącz. Brokuły podziel na różyczki. Gotuj w wywarze warzywnym, aż będą miękkie (ok. 20 minut). Jeszcze ciepłe przepuść przez praskę i ostudź. Pora, natkę i szczypiorek umyj i drobno posiekaj. Oddziel białka od żółtek. Wymieszaj żółtka, pora, pietruszkę i szczypiorek z ryżem oraz brokułami. Z białek i odrobiny soli ubij sztywną pianę. Wymieszaj ją z masą warzywną, a potem dopraw przyprawami. Natłuść formy sufletowe i napełnij je przygotowaną masą. Wierzch skrop oliwą z oliwek. Naczynia umieść w zimnym piekarniku i piecz ok. 45 minut w 180°C do momentu, gdy danie ładnie się zarumieni.
Reklama
Reklama
Reklama