Reklama

Reklama
  • świeże liście szpinaku
  • różyczki surowego kalafiora
  • 2 posiekane łodygi selera naciowego
  • 6 posiekanych rzodkiewek
  • czerwona cebula lub 2 szalotki pokrojone w kostkę
  • pół szklanki posiekanych, świeżych liści bazylii
  • 2 pokrojone czerwone papryki
  • 4 łyżki orzeszków piniowych
  • kilka łyżek oliwy z oliwek lub oleju lnianego
  • szczypta sól morska
  • sok z 1 cytryny
  • łyżeczka bazylii, oregano i ziół prowansalskich

Wymieszaj ze sobą liście szpinaku, kalafiora, seler naciowy, rzodkiewki, cebulę, liście bazylii, paprykę oraz orzeszki piniowe. Tuż przed podaniem polej wszystko dressingiem.

Jak zrobić dresing?
Wymieszaj kilka łyżek oliwy (lub oleju lnianego) ze szczyptą soli morskiej, sokiem z 1 cytryny, łyżeczką bazylii, oregano i ziół prowansalskich. Następnie odstaw dressing na kilka minut, by wszystkie składniki się dobrze wymieszały. Polej sałatkę sosem ma kilka minut przed podaniem.

Polecamy: Spaghetti ze szpinakiem i mięsem mielonym

Reklama

Zobacz inne przepisy ze szpinakiem >>

Reklama
Reklama
Reklama