Sałatka z makaronem i tuńczykiem - przepis
Wypróbuj przepis na sałatkę z makaronem i tuńczykiem
Opublikowano: wtorek, 17 grudnia 2013 16:14
Reklama
Reklama
- 1 szklanka makaronu (150 g),
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym,
- 1 szklanka fasolki szparagowej,
- 10 pomidorków koktajlowych,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- 2-3 łyżki soku z cytryny,
- przyprawy: sól, pieprz, bazylia suszona.
Reklama
Makaron ugotuj i odsącz. Fasolkę opłucz, poodcinaj końcówki, ugotuj w lekko osolonej wodzie. Następnie odsącz ją, ostudź i pokrój na mniejsze kawałki. Tuńczyka odsącz i rozdrobnij widelcem. Pomidorki umyj, sparz wrzątkiem, obierz ze skórki i pokrój na ćwiartki.
Do makaronu dodaj fasolkę, tuńczyka, pomidorki i wszystko lekko wymieszaj dwoma widelcami. Rozmieszaj starannie sok z cytryny z oliwą, odrobiną soli, pieprzu i bazylii. Tak przygotowanym sosem polej sałatkę i wymieszaj.
Nasz rada: Jeśli maluch lubi (i nie jest uczulony), możesz zastąpić fasolkę oliwkami.
Reklama
Reklama
Reklama