Reklama

Reklama
  • 75 g ryżu,
  • 100 g fasolki szparagowej,
  • 1 puszka kukurydzy,
  • 1 jajo na twardo,
  • 2 pomidory,
  • 2 lub 3 liście zielonej sałaty.

Sos:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • ząbek czosnku,
  • sok z połówki cytryny,
  • sól.

Pokrój fasolkę szparagową w cienkie paseczki. Gotuj 10 minut we wrzącej i osolonej wodzie. Kukurydzę odcedź. Ugotuj ryż w osolonej wodzie, trzymaj na ogniu przez 20 minut. Wszystkie składniki odstaw do ostygnięcia. Potem włóż do salaterki, dodaj drobno pokrojone pomidory i paski zielonej sałaty. Wymieszaj.

Przygotuj sos: Rozgnieć czosnek i połącz go z sokiem z cytryny i oliwą. Wymieszaj. Sosem polej sałatkę, posyp po wierzchu tartym jajem na twardo.

Reklama

Nasz sposób
Sałatka ryżowa będzie jeszcze bardziej pożywna i smaczna, jeśli dodasz trochę drobno pokrojonej szynki.

Reklama
Reklama
Reklama