Sałatka z ryżu i warzyw
Wypróbuj przepis na sałatkę z ryżu i warzyw
Opublikowano: niedziela, 15 grudnia 2013 21:43
Reklama
Reklama
- 75 g ryżu,
- 100 g fasolki szparagowej,
- 1 puszka kukurydzy,
- 1 jajo na twardo,
- 2 pomidory,
- 2 lub 3 liście zielonej sałaty.
Sos:
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- ząbek czosnku,
- sok z połówki cytryny,
- sól.
Pokrój fasolkę szparagową w cienkie paseczki. Gotuj 10 minut we wrzącej i osolonej wodzie. Kukurydzę odcedź. Ugotuj ryż w osolonej wodzie, trzymaj na ogniu przez 20 minut. Wszystkie składniki odstaw do ostygnięcia. Potem włóż do salaterki, dodaj drobno pokrojone pomidory i paski zielonej sałaty. Wymieszaj.
Przygotuj sos: Rozgnieć czosnek i połącz go z sokiem z cytryny i oliwą. Wymieszaj. Sosem polej sałatkę, posyp po wierzchu tartym jajem na twardo.
Reklama
Nasz sposób
Sałatka ryżowa będzie jeszcze bardziej pożywna i smaczna, jeśli dodasz trochę drobno pokrojonej szynki.
Reklama
Reklama
Reklama