Sałatka z ryżu i warzyw
Szukasz pomysłu na zdrowe, szybkie i smaczne danie? Przygotuj sałatkę z ryżu i warzyw.
- Edipresse
Opublikowano: środa, 23 kwietnia 2014 09:42
Reklama
Reklama
- 75 g ryżu
- 100 g fasolki szparagowej
- 1 puszka kukurydzy
- 1 jajo na twardo
- 2 pomidory
- 2 lub 3 liście zielonej sałaty
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- ząbek czosnku
- sok z połówki cytryny
- sól
Pokrój fasolkę szparagową w cienkie paseczki. Gotuj 10 minut we wrzącej i osolonej wodzie. Kukurydzę odcedź. Ugotuj ryż w osolonej wodzie, trzymaj na ogniu przez 20 minut. Wszystkie składniki odstaw do ostygnięcia. Potem włóż do salaterki, dodaj drobno pokrojone pomidory i paski zielonej sałaty. Wymieszaj. Przygotuj sos: rozgnieć czosnek i połącz go z sokiem z cytryny i oliwą. Wymieszaj. Sosem polej sałatkę, posyp po wierzchu tartym jajem na twardo.
Reklama
Wypróbuj inne przepisy na zdrowe sałatki
Reklama
Reklama
Reklama