Sałatka ze szpinakiem i awokado
Sałatka ze szpinakiem i awokado to lekka, zdrowa i bardzo smaczna propozycja na obiad lub kolację dla całej rodziny. Wypróbuj nasz przepis na sałatkę ze szpinakiem i awokado - to idealna sałatka na wiosnę!
- Edipresse
- 2 garście listków szpinaku
- awokado
- 20 dag małych pieczarek
- czerwona cebulka
- 3 łyżki orzeszków ziemnych
- sok z 1/2 cytryny
- łyżka masła klarowanego
- 10 dag sera feta lub innego ostrego
- sól
- pieprz
Listki szpinaku umyj i osusz. Cebulę obierz i pokrój na cienkie plasterki. Awokado obierz, usuń pestkę i pokrój na paski. Skrop sokiem z cytryny.
Pieczarki umyj, pokrój na plasterki i podsmaż na maśle na złoty kolor. Orzeszki upraż na suchej patelni.
Na talerzu ułóż listki szpinaku, na nich ułóż wachlarz z kawałków awokado i porozdzielane na pierścienie krążki cebuli. Na to wyłóż podsmażone i lekko posolone pieczarki. Całość posyp pokruszonym serem i orzeszkami. Skrop pozostałym sokiem cytrynowym i oprósz świeżo zmielonym pieprzem.
Zobacz inne przepisy na sałatkę dla dziecka
Przepis: Beata Połatyńska/ www.beatapolatynska.pl