Reklama

​Ciasto:

Reklama
  • 250 g margaryny,
  • 1 kg mąki pszennej,
  • 200 g miodu,
  • 500 g cukru,
  • 3 jajka,
  • 1 łyżka kakao,
  • 3/4 łyżeczki sody,
  • 1 opakowanie przyprawy do piernika.

Lukier:

  • 2 białka,
  • 250 g cukru pudru,
  • 1 łyż. octu,
  • 1 łyż. mąki ziemniaczanej,
  • 1 cukier waniliowy,
  • posypka.

Miód i cukier rozpuścić, dodać przyprawę, kakao i margarynę, wystudzić. Mąkę wsypać do miski dodając rozpuszczoną margarynę z dodatkami, dodając po 1 jajku oraz sodę - wymieszać. Wstawić do lodówki na około 1-2 godziny, po tym czasie rozwałkować ciasto i wycinać pierniki. Temperatura piekarnika : 200 st. C. Czas pieczenia: 8min.
Ubić białka,stopniowo dodawać ocet, mąkę i cukier. Wystudzone pierniki polukrować i posypać posypką. Smacznego.

Zobacz inne przepisy na pierniczki

Reklama

Przepis nadesłany na konkurs "Świąteczne wypieki z Babyonline.pl" nadesłany przez Marzenę Kamińską-Szymczuk.

Reklama
Reklama
Reklama