Słodkie pierniczki
Klasyczne pierniczki to smak i zapach Świąt. Przypominają o domowej atmosferze i czasie spędzonym w rodzinnym gronie. Wypróbuj nasz przepis!
- marzenakaminskaszymczuk@interia.pl
Opublikowano: środa, 16 grudnia 2015 13:48
Reklama
Ciasto:
Reklama
- 250 g margaryny,
- 1 kg mąki pszennej,
- 200 g miodu,
- 500 g cukru,
- 3 jajka,
- 1 łyżka kakao,
- 3/4 łyżeczki sody,
- 1 opakowanie przyprawy do piernika.
Lukier:
- 2 białka,
- 250 g cukru pudru,
- 1 łyż. octu,
- 1 łyż. mąki ziemniaczanej,
- 1 cukier waniliowy,
- posypka.
Miód i cukier rozpuścić, dodać przyprawę, kakao i margarynę, wystudzić. Mąkę wsypać do miski dodając rozpuszczoną margarynę z dodatkami, dodając po 1 jajku oraz sodę - wymieszać. Wstawić do lodówki na około 1-2 godziny, po tym czasie rozwałkować ciasto i wycinać pierniki. Temperatura piekarnika : 200 st. C. Czas pieczenia: 8min.
Ubić białka,stopniowo dodawać ocet, mąkę i cukier. Wystudzone pierniki polukrować i posypać posypką. Smacznego.
Zobacz inne przepisy na pierniczki
Reklama
Przepis nadesłany na konkurs "Świąteczne wypieki z Babyonline.pl" nadesłany przez Marzenę Kamińską-Szymczuk.
Reklama
Reklama
Reklama