Sorbet cytrynowy
Sorbet cytrynowy - przepis
Opublikowano: środa, 11 grudnia 2013 13:02
Reklama
Reklama
- 8-10 świeżych cytryn,
- 300 g cukru pudru,
- 550 ml wody mineralnej niegazowanej,
- 1 białko,
- 2 łyżki cukru.
Cytryny wyszoruj, obierz ze skórki. Przekrój na połowy i wyciśnij sok (uzyskasz ok. 250 ml świeżego soku). Do szklanego naczynia wlej 150 ml wody, dodaj cukier puder, wymieszaj. Wlej sok, resztę wody, dodaj skórki z cytryn i pozostaw na ok. 5 godzin do zmacerowania, potem odcedź. Płyn wlej do plastikowego naczynia i włóż do zamrażalnika na godzinę. Ubij na sztywno białko z 2 łyżkami cukru. Połącz je z sokiem. Deser pozostaw na 2,5 godziny w zamrażalniku. Wyjmij na ok. 30 minut przed podaniem.
Reklama
Sprawdź inne słodkie przepisy
Reklama
Reklama
Reklama