Sorbet porzeczkowy – dla alergików
Do przygotowania sorbetu porzeczkowego potrzebujemy jedynie 45 dag czarnych porzeczek, wodę i cukier.
– 45 dag czarnych porzeczek,
– 3 łyżki cukru,
– 2 łyżki wody.
Porzeczki i cukier włóż do rondelka, dolej wody i gotuj na małym ogniu przez 3-5 minut, aż owoce zmiękną. Przetrzyj przez sito i włóż do zamrażalnika na 4 godziny.
Lody należy mrozić w temperaturze co najmniej -18 stopni C. Podczas zamrażania masę należy kilkakrotnie wymieszać, co zapobiega tworzeniu się grubych kryształków lodu.
Przygotowane na tłustym mleku lub śmietanie są dosyć kaloryczne. Trzy kulki to 220 kcal, dlatego dzieciom z tendencją do otyłości lepiej podawać zamrożone soki owocowe lub musy. Dla małych dzieci możesz zamrozić w małych pojemniczkach sok typu bobofrut, jogurt lub serek. Nie zapomnij o włożeniu patyczka.