To sorbet o wyrafinowanym smaku, a jego intensywny śliwkowy kolor nadaje mu niezwykle elegancki wygląd. Estragon jest ziołem o wyraźnym aromacie, co znakomicie współgra ze słodyczą miodu i cierpkością jeżyn.
mat. pras. Zdrowe Lody
1 szklanka wody
2 szklanki jeżyn
1/3 szklanki miodu
1 gałązka estragonu
1 łyżeczka skrobi arrarutowej
Do małego rondelka wlej wodę, wrzuć jeżyny i postaw na średnim ogniu. Doprowadź do wrzenia, delikatnie mieszając, aż jeżyny zmiękną i puszczą sok. Rozgnieć je widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków, następnie zdejmij z ognia i przetrzyj przez gęste sitko do miski.
Wlej sok z powrotem do rondelka, dodaj miód i podgrzej na średnim ogniu, mieszając, aż miód się rozpuści. Odstaw, dodaj estragon, przykryj rondelek i poczekaj 15 minut, aż zioło się zaparzy. Estragon po tym czasie wyrzuć, a płyn ostudź. Odlej 1łyżkę ostudzonego płynu do małej miseczki i zmieszaj ze skrobią arrarutową. Dodaj papkę arrarutową do bazy i znów mieszaj, aż wszystko się połączy.
Przełóż masę do miski, przykryj i dobrze schłódź w lodówce przez kilka godzin.
Zamrażaj masę jeżynową w maszynce do lodów zgodnie ze wskazówkami producenta. Można podawać natychmiast, kiedy sorbet jest jeszcze miękki, lub zamrażać około 2 godzin, aby uzyskać twardszą konsystencję.
mat. pras.
Przepis pochodzi z książki
Christine Chitnis „Zdrowe Lody”,
wyd. Znak