Spaghetti Puttanesca
Jeśli chcesz zaskoczyć rodzinę pysznym daniem z makaronu to spaghetti puttanesca jest idealnym pomysłem. Łatwa w przygotowaniu i przepyszna pasta uraczy podniebienia domowników.
- Wawrzyniak Paulina
- 250 g makaronu spaghetti
- 8 filecików anchois
- 1/2 szklanki oliwy z oliwek
- 1 duża drobno posiekana cebula
- 6 ząbków czosnku
- 2 puszki pomidorów
- 1 szklanka zielonych oliwek
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki odsączonych kaparów
- 0,5 łyżeczki bazylii
- 0,5 łyżeczki czerwonej papryki
- sól
Makaron gotujemy według zaleceń na opakowaniu. W dużym garnku, na średnim ogniu rozgrzewamy oliwę z oliwek. Dodajemy fileciki anchois i chwilę smażymy. Następnie dodajemy drobno posiekaną cebulę i smażymy około 6 minut, aż będzie miękka i lekko skarmelizowana. Dokładamy czosnek i smażymy przez 2 minuty. Następnie dodajemy pomidory i pokrojone na pół oliwki oraz pozostałe składniki. Całość gotujemy na wolnym ogniu przez około 20 minut, aż sos lekko zgęstnieje. Doprawiamy do smaku, mieszamy z makaronem i podajemy w głębokich talerzach.
Źródło: materiały prasowe Malma
Zobacz także
Sprawdź inne przepisy na dania z makaronem