Reklama

(6 porcji)

Reklama
  • płat ciasta francuskiego (42 dag)
  • 12-16 zielonych szparagów
  • 8 plasterków szynki suszonej
  • 8 pomidorków koktajlowych
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki śmietany 18-proc.
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • garść listków bazylii

Reklama

Formę na tartę wyłóż ciastem francuskim. Odetnij wystające brzegi. Nakłuj widelcem. Przykryj papierem do pieczenia, wsyp suchy groch. Piecz 30 min (220 st.). Usuń papier i piecz kolejne 30 min.
Opłucz szparagi. Odetnij zdrewniałe końce i obierz do 1/3 wysokości. Gotuj 10 min w lekko osolonej wodzie, aż staną się miękkie, ale zachowają jędrność. Osusz i owiń po kilka sztuk w plasterki szynki.
Pomidorki przekrój na pół. Jajka rozmieszaj ze śmietaną, serem, dopraw solą, pieprzem i gałką. Połowę masy wylej na spód ciasta, ułóż szparagi, pomidorki i polej resztą masy. Piecz 15-20 min (190 st.), aż masa się zetnie. Posyp listkami bazylii.

Reklama
Reklama
Reklama