Reklama

Reklama
  • około 1 kg królika
  • 2 łyżki oleju
  • łyżka mąki
  • 2 łyżki śmietany
  • mała cebulka
  • 3 pieczarki
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • szczypta pieprzu i soli
  • 8 gotowych spodów tartaletek

Mięso osól, oprósz mąką. Rozgrzej tłuszcz i na niezbyt silnym ogniu zrumień mięso ze wszystkich stron. Dodaj drobno pokrojoną cebulkę i pieczarki, podlej niewielką ilością wody. Duś pod przykryciem około 45 minut. Mięso wyjmij, drobno pokrój, ponownie włóż do garnka. Dodaj resztę mąki, szczyptę pieprzu i koncentrat pomidorowy. Zagotuj, wlej śmietanę i dosól do smaku. Przestudzoną potrawkę przełóż do tartaletek. Przed podaniem możesz oprószyć świeżo startym parmezanem.

Reklama

Nasza rada: Przed przyrządzeniem króliczego mięsa mocz je w mleku. Dzięki temu stanie się bardziej kruche i straci swój specyficzny króliczy zapach, który nie każdemu dziecku odpowiada.

Reklama
Reklama
Reklama