- 30 dag półtłustego twarogu
- opakowanie kiełków rzeżuchy
- 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
- kawałek czerwonej papryki
- 2 ziarenka czarnego pieprzu
- sól
- pieprz
Twaróg przełóż do miseczki, rozdrobnij widelcem. Dodaj szczyptę soli i śmietanę. Całość zmiksuj blenderem na gładko. Z masy twarogowej uformuj wilgotnymi dłońmi dwie łezki. Każdą ułóż na osobnym talerzyku. Jeden koniec każdej łezki lekko zaookrąglij, a drugi spłaszcz i wydłuż, aby powstał pyszczek. W czubek wetknij ziarenko pieprzu – to będzie nosek. Z papryki wytnij cztery małe kwadraciki i porób z nich oczka. Rzeżuchę ułóż na grzbietach jeżyków – to będą kolce. Danie gotowe. Podawaj z pieczywem posmarowanym masłem.
Wypróbuj inne przepisy idealne na śniadanie