Reklama

Reklama
  • ziemniak
  • 1/4 cukinii
  • kawałek dyni
  • 1 -2 szklanki oleju

Na ciasto:

  • 4 łyżki mąki
  • 1/3 szklanki mleka
  • jajko
  • sól
  • ewentualnie 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia, pokruszone płatki kukurydziane

Reklama

Ziemniaka obierz, wrzuć do wrzątku, ugotuj, pokrój. Obraną dynię i cukinię pokrój w kawałki. Zrób ciasto: mąkę, mleko, żółtko oraz sól wymieszaj, ewentualnie dodaj proszek do pieczenia. Odstaw na 15 minut. Ubij pianę z białek i połącz z ciastem. Musi ono być gęste, gdy nie jest - dodaj mąki. W wysokim garnku rozgrzej olej. Jarzyny zanurzaj w cieście i smaż na złoto. Wyjmuj łyżką cedzakową, osączaj z tłuszczu na papierowym ręczniku.

Reklama
Reklama
Reklama