Wielkanocne zwierzątka
W wirze świątecznych przygotowań nie masz czasu na zabawę z dzieckiem? Zaproponuj maluszkowi pieczenie ciasteczek w kształcie zwierzątek
- Edipresse
- 30 dag mąki
- 5 dag cukru pudru
- 1 jajko
- 12 dag miękkiej margaryny
- 1 cytryna
- po 1 opakowaniu polewy czekoladowej mlecznej i białej
Mąkę wysypać na stolnicę, posiekać ją razem z margaryną.
Cytrynę dokładnie wyszorować, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę, z połowy wycisnąć sok.
Do mąki i margaryny dodać skórkę i sok z cytryny oraz cukier puder i jajko, całość szybko zarobić chłodnymi rękoma, zawinąć w folię, wstawić na godzinę do lodówki.
Ciasto rozwałkować na grubość ok. 1/2 cm, foremkami wycinać różne zwierzątka.
Ciastka ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem, wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i piec ok. 15 min na złoty kolor.
Ciastka ostudzić, ich kontury ozdobić polewami, pozostawić do zastygnięcia.
Sprawdź inne wielkanocne przepisy
Polecamy przepis: Pascha wielkanocna