Reklama

Reklama
  • 30 dag mąki
  • 5 dag cukru pudru
  • 1 jajko
  • 12 dag miękkiej margaryny
  • 1 cytryna
  • po 1 opakowaniu polewy czekoladowej mlecznej i białej

Mąkę wysypać na stolnicę, posiekać ją razem z margaryną.
Cytrynę dokładnie wyszorować, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę, z połowy wycisnąć sok.
Do mąki i margaryny dodać skórkę i sok z cytryny oraz cukier puder i jajko, całość szybko zarobić chłodnymi rękoma, zawinąć w folię, wstawić na godzinę do lodówki.
Ciasto rozwałkować na grubość ok. 1/2 cm, foremkami wycinać różne zwierzątka.
Ciastka ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem, wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i piec ok. 15 min na złoty kolor.
Ciastka ostudzić, ich kontury ozdobić polewami, pozostawić do zastygnięcia.

Reklama

Sprawdź inne wielkanocne przepisy
Polecamy przepis: Pascha wielkanocna

Reklama
Reklama
Reklama