Reklama

Reklama
  • 350 g mielonej jagnięciny lub cielęciny,
  • 8 młodych ziemniaków,
  • 1 średnia cukinia,
  • pęczek dymki,
  • 400 g przecieru pomidorowego,
  • szczypta gałki muszkatołowej do smaku,
  • szczypta cynamonu do smaku,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej,
  • szklanka mleka,
  • 4 łyżeczki tartej bułki,
  • 1 łyżka startego żółtego sera,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek.

Na patelni teflonowej przyrumień cebulę, dodaj mięso i poczekaj, aż się zetnie. Dodaj przecier pomidorowy, gałkę muszkatołową, cynamon, sól, wyciśnięty przez praskę czosnek. Gotuj 5 min. Ziemniaki umyj i pokrój w plastry. Wrzuć na wrzącą wodę, gotuj 2 min. i odcedź. Cukinię umyj, pokrój w plasterki, opłukany szczypiorek dymki drobno posiekaj. Żaroodporne naczynie posmaruj oliwą. Ułóż masę mięsną, a na niej ziemniaki i cukinię.
Sos: w rondelku rozpuść masło, zdejmij z ognia, dodaj mąkę i wymieszaj. Przestudź, dodaj mleko, szczyptę soli. Podgrzewaj na małym ogniu, często mieszając, aż sos zgęstnieje. Polej potrawę sosem, posyp tartą bułką i wstaw do średnio gorącego piekarnika (180°C). Piecz ok. 45 min. Po wyjęciu posyp serem i szczypiorkiem.

Reklama

Sprawdź też przepisy na zdrowe sałatki

Reklama
Reklama
Reklama