Ziemniaczane kleksiki
Ziemniaczane kleksy - sprawdzony przepis dla dzieci.
Opublikowano: poniedziałek, 16 grudnia 2013 10:53
Reklama
Reklama
- 5 małych ziemniaków,
- jajko,
- łyżeczka masła,
- 2 łyżki słodkiej śmietany,
- sól,
- pieprz,
- odrobina gałki muszkatołowej,
- olej do posmarowania blachy.
Reklama
Obrane ziemniaki ugotuj w lekko osolonej wodzie. Jeszcze ciepłe przeciśnij przez praskę. Dodaj jajko, masło, śmietanę i dopraw do smaku solą , pieprzem, gałką muszkatołową. Wyrób masę na gładko. Rozgrzej piekarnik i posmaruj blachę olejem. Szprycę z gwiaździstą końcówką napełnij ziemniaczaną masą i wyciskaj na blachę kleksiki. Piecz je na złoty kolor w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez mniej więcej 10 minut.
Reklama
Reklama
Reklama