GRY
 
 

Sałatka z zielonymi szparagami

Czas przygotowania do 30 min.

Poziom trudności łatwy

Sałatka ze szparagami.jpg
fot. mat. pras. Bakalland

Składniki

  • pęczek zielonych szparagów
  • pęczek rzodkiewki
  • cukinia 
  • 1/2 kg zielonego groszku
  • 200 g sera koziego
  • garść rukoli
  • 100 g orzechów laskowych, np. Bakalland 
  • łyżka miodu
  • łyżka oliwy
  • sok z połowy cytryny 
  • sól i pieprz do smaku 

Przygotowanie

Szparagi umyj i ugotuj na parze (pamiętaj o tym, aby po ugotowaniu nie były za miękkie, ale chrupiące). Następnie cukinię pokrój na cienkie paski, a rzodkiewki w plasterki. Wszystkie składniki przełóż do większej miski, dodaj garść rukoli oraz groszek. Następnie wystudzone szparagi pokrój wzdłuż na pół w i dodaj do wszystkich składników razem z kozim serem. Na patelni upraż połówki orzechów laskowych, które na sam koniec, już wystudzone dodaj do pozostałych składników. Przed podaniem polej wszystko dressingiem przygotowanym na bazie miodu, oliwy, soku z cytryny i doprawionym solą oraz pieprzem.

Zobacz też inne przepisy na dania ze szparagami

źródło: mat. pras. Bakalland
Doładuj
Przeładuj