Sorbet poziomkowy z miodem

Dla dziecka od 18. miesiąca życia

Czas przygotowania do 20 min.

Poziom trudności łatwy

sorbet poziomkowy
fot. AdobeStock

Składniki

  • 30 dag poziomek
  • 5 łyżek miodu
  • łyżka soku cytrynowego
  • 2 łyżki cukru

Przygotowanie

  1. Poziomki umyj i odsącz.
  2. Ugotuj cukier w dwóch łyżkach wody, aż powstanie lekko ciągnący się syrop.
  3. Do miksera wrzuć poziomki, wlej syrop cukrowy, miód i sok z cytryny.
  4. Wszystkie składniki zmiksuj, przełóż do miski i wstaw do zamrażalnika na trzy godziny.
  5. Co 40–50 minut wyjmij miskę i wymieszaj masę, żeby sorbet jednolicie zamarzł i nie zrobiły się w nim kryształki lodu.

Nasza rada: Miskę z musem owocowym najlepiej wstawić do większego naczynia. W przestrzeń między naczyniami dobrze jest wlać zimną wodę lub włożyć kilka kostek lodu. Dopiero wtedy wstaw obydwa naczynia do zamrażalnika.

Zobacz też inne przepisy na lody nie tylko dla dziecka

Dodatkowe informacje

- Przepis dla wegetarianina

Oceń artykuł

Ocena 5 na 1 głos

Popularne tematy