GRY
 
 

Szaszłyki z kurczaka w salsie z suszonego mango i chilli

Dla dziecka od 3. roku życia

Czas przygotowania do 90 min.

Poziom trudności średni

Szaszłyki z kurczaka
fot. Bakalland

Składniki

  • 1 duży filet z piersi kurczaka
  • 1 czerwona cebula
  • 140 g suszonego mango  (np. Bakalland)
  • 1 mała papryczka chilli
  • 2 ząbki czosnku 
  • 1 limonka
  • garść świeżej kolendry
  • sól i pieprz do smaku 
  • 150 ml jogurtu naturalnego
  • 1 owoc granatu

Przygotowanie

Kurczaka myjemy i kroimy w cienkie plastry. Następnie przygotowujemy marynatę. Do osobnego naczynia przekładamy suszone mango, posiekaną papryczkę chili i czosnek, do składników dodajemy pół szklanki wody. Odstawiamy na 15–20 minut. Na patelni smażymy drobno posiekaną cebulkę i dodajemy pozostałe składniki. Smażymy do momentu, aż składniki zredukują się i powstanie z nich płynna masa. Do gotowej, wystudzonej marynaty dodajemy paski kurczaka i posiekaną kolendrę, wszystko skrapiamy sokiem z połowy limonki i odstawiamy na 40 minut. Tak przygotowane mięso nabijamy na patyczki do szaszłyków, tworząc harmonijkę. Gotowe szaszłyki grillujemy na patelni, aż mięso zacznie się rumienić. Szaszłyki możemy dodatkowo skropić sokiem z pozostałej limonki i podajemy z jogurtem i owocami granatu. 

Zobacz więcej przepisów na dania z drobiem
 

źródło: Przepis pochodzi z materiałów prasowych Bakalland
Doładuj
Przeładuj