GRY
 
 

Tagliatelle ze szpinakiem, zapiekane z chili i wędzoną papryką

Dla dziecka od 3. roku życia

Czas przygotowania do 40 min.

Poziom trudności łatwy

Zapiekane tagliatelle ze szpinakiem
fot. mart. pras. Knorr

Składniki

  • 300 g makaronu tagliatelle  
  • 200 g świeżego szpinaku 
  • cebula 
  • pół papryczki chilli* 
  • 3 łyżki oliwy z oliwek  
  • 2 szczypty pieprzu czarnego świeżo mielonego
  • łyżeczka wędzonej słodkiej papryki w proszku 
  • 250 ml śmietany 
  • 40 g sera gruyere 
  • 2 ząbki czosnku 
  • Knorr Naturalnie smaczne - Tagliatelle z kurczakiem*

*te składniki możesz pominąć w daniu dla dziecka [przyp. red.]

Przygotowanie

Makaron ugotuj do miękkości we wrzącej lekko osolonej wodzie, odcedź. Cebulę pokrój w piórka, papryczkę chilli* i czosnek posiekaj. W garnku na rozgrzanej oliwie przesmaż cebulę, czosnek oraz chilli. Dodaj umyty i osuszony szpinak. W miseczce rozmieszaj ze śmietaną Tagliatelle z kurczakiem Knorr*, dla nadania smaku i wlej do garnka ze szpinakiem. Całość zagotuj. Do garnka dodaj ugotowany makaron, dopraw do smaku pieprzem oraz wędzoną papryką. Wszystko razem dobrze wymieszaj, a następnie przełóż do lekko natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Wierzch zapiekanki posyp startym serem i wstaw do nagrzanego do 190°C piekarnika na 15 minut. Podawaj na ciepło.

*można pominąć w daniu dla dziecka [przyp. red.]

Zobacz też inne przepisy na makarony

źródło: mat. pras. Knorr
Doładuj
Przeładuj