GRY
 
 

Tarta truskawkowa z kremem czekoladowym

Dla dziecka od 3. roku życia

Czas przygotowania do 90 min.

Poziom trudności średni

Tarta truskawkowa z kremem czekoladowym
fot. Beata Połatyńska/Lic, kredyt: www.beatapolatynska.pl

Składniki

  • 3/4 szklanki mąki
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • szklanka cukru
  • 4 czubate łyżki nutelli
  • 30 dag truskawek
  • galaretka truskawkowa

Przygotowanie

Białka ubij na sztywno z cukrem. Do  piany dodawaj po jednym żółtku delikatnie mieszając, a następnie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia.
Ciasto przełóż do wysmarowanej masłem formy do tarty z wypukłym dnem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 180 st. C. i piecz ok. 30 minut.
Truskawki umyj i urwij szypułki. Galaretkę rozpuść w szklance wrzącej wody i odstaw do przestygnięcia. Ciasto wyjmij z formy, odwracając ją do góry dnem.
Wystudzone ciasto równomiernie posmaruj nutellą. Na tym ułóż gęsto truskawki, a następnie zalej tężejącą galaretką. Odstaw do całkowitego zastygnięcia.

Zobacz inne przepisy na ciasto dla dziecka

Przepis, wykonanie i zdjęcie: Beata Połatyńska

źródło: Edipresse
Doładuj
Przeładuj