Truskawkowe semifreddo z migdałami

Dla dziecka od 2. roku życia

Czas przygotowania do 60 min.

Poziom trudności łatwy

Semifreddo truskawkowe
fot. mat. pras. Kresto

Składniki

  • 1/2 świeżych truskawek lub 2 puszki truskawek w syropie, np. Happy Frucht
  • 500 g serka mascarpone
  • 250 g śmietany 36%
  • migdały w słupkach, np. Kresto
  • wiórki kokosowe
  • sezonowe owoce: maliny, truskawki, borówki (świeże lub mrożone), kiwi, pomarańcze, mandarynki

Przygotowanie

  1. Świeże truskawki (lub te z puszek wraz z syropem ) przełóż do miski i dokładnie zblenduj.
  2. Serek mascarpone oraz kremówkę włóż do miski i ubij na sztywno.
  3. Następnie dodaj mus truskawkowy i wszystko dokładnie wymieszaj.
  4. Przygotowany krem przelej do foremki, posyp migdałami i ozdób owocami.
  5. Foremkę wstaw do zamrażarki i schładzaj przez 3–4 godziny.  

Uwaga! Po 3-4 godzinach lodowy deser jest gotowy do spożycia. Jeśli zamrozisz go mocniej, wówczas trzeba wyciągnąć go na około godzinę przed podaniem. 

Zobacz też więcej przepisów na domowe lody dla dziecka

źródło: mat. pras. Kresto

Ocena (1 ocena)

5.0
Doładuj
Przeładuj