GRY

Uwaga! W popularnej kiełbasie na grilla jest groźna bakteria! (Zakażoną partię oddaj do sklepu!)

Główny Inspektorat Sanitarny opublikował ostrzeżenie publiczne dotyczące kiełbasy śląskiej z szynki ekstra. Stwierdzono w niej obecność bakterii Listeria monocytogenes. Listerioza to poważna choroba niebezpieczna zwłaszcza dla kobiet w ciąży i noworodków!

kiełbasa śląska zakażona bakterią Listerią - ostrzeżenie GIS
fot. Materiały prasowe GIS/gis.gov.pl
Kiełbasa śląska jest bardzo ceniona przez smakoszy i Polacy chętnie kupują ją na grilla. Niestety w jednej z nich wykryto właśnie bakterie Listeria monocytogenes. Inspekcja Weterynaryjna  w ramach urzędowej kontroli pobrała 5 próbek kiełbasy i jedna z nich okazała się zakażona.

Zakłady mięsne, partia i termin przydatności

Kiełbasa śląska z szynki ekstra została wyprodukowana przez Zakłady Mięsne "OLEWNIK-BIS" Sp. z o.o. Świerczynek 10A, 09-210 Drobin, weterynaryjny numer identyfikacyjny: 14190303.
  • Oznaczenie partii produkcyjnej: 04128
  • Termin przydatności do spożycia: 15.07.2018
Redakcja poleca: Miejsca, które bardzo lubią dzieci i...zarazki [WIDEO]
Są bardziej brudne niż publiczne toalety. Chcesz chronić dziecko przed groźnymi bakteriami? Poznaj 11 miejsc i przedmiotów uwielbianych przez dzieci, na których czai się mnóstwo zarazków.

Wadliwą kiełbasę można oddać w miejscu zakupu

Co zrobić, jeśli już kupiliśmy kiełbasę podejrzaną o zakażenie niebezpiecznymi bakteriami? Zakłady Mięsne "OLEWNIK-BIS" Sp. z o.o. rozpoczęły proces wycofywania kwestionowanej partii produktu. Proces ten jest nadzorowany przez organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej. Zgodnie z przepisami prawa żywnościowego Zakłady Mięsne "OLEWNIK-BIS" Sp. z o.o. poinformowały konsumentów o wycofaniu produktu i możliwości jego zwrotu do miejsca zakupu. Informacje na ten temat zostały zamieszczone na stronie internetowej producenta.

Zalecenia GIS dla konsumentów

Kiełbasy o numerze partii, którą wskazano w komunikacie nie należy w ogóle jeść, a zwłaszcza na surowo, z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia.

To nie żarty! Listerioza jest bardzo groźna!

Listerioza stanowi zagrożenie głównie dla kobiet w ciąży, noworodków i dzieci oraz dorosłych z obniżoną odpornością.  Wywołuje je Listeria monocytogenes. Bakterie Listeria wydalane są z kałem zakażonych zwierząt. Są często spotykane w środowisku, a wywoływane przez nie ogniska zatruć pokarmowych są rejestrowane na całym świecie.

Jak dochodzi do zakażenia Listerią?

Do zakażenia bakterią Listerii u człowieka dochodzi przez bezpośredni kontakt z wydalinami i wydzielinami zakażonego zwierzęcia (m.in. bydła, owiec, kóz, drobiu), bądź też przez zjedzenie skażonej żywności.
Wrotami zakażenia są:
  • przewód pokarmowy,
  • uszkodzona skóra,
  • błony śluzowe,
  • łożysko.

Jakie są objawy listeriozy?

  • U kobiet w ciąży - po okresie inkubacji trwającym około 3 tygodni, pojawiają się objawy grypopodobne lub objawy wynikające z zapalenia dróg moczowych.
Na skutek zakażenia może dochodzić do obumarcia płodu i poronień lub też wrodzonej listeriozy u noworodka.
  • U osób dorosłych - najczęściej nie występują żadne objawy zakażenia.
  • U osób starszych i dzieci lub dorosłych z obniżoną odpornością - na skutek zakażenia może dochodzić do zapalenia opon mózgowych, mózgu i sepsy.

Czy można jakoś zapobiegać zachorowaniu?

Zapobieganie zakażeniu listeriozą polega głównie na:
  • zastosowaniu właściwych środków ochronnych na farmach zwierząt,
  • przestrzeganiu zasad higieny na każdym etapie procesu przygotowywania żywności.
Należy pamiętać o każdorazowym myciu rąk, np. przed spożywaniem posiłków, po kontakcie ze zwierzętami, po wyjściu z toalety.
W leczeniu listeriozy stosuje się antybiotyki.

Czy kupujecie często kiełbasę śląską?
Czy sprawdzacie komunikaty GISu na temat żywności?


Źródło: gis.gov.pl

Zobacz też:
Doładuj
Przeładuj

Popularne tematy

To Cię zainteresuje

Narzędzia dla mam

Więcej

O tym się mówi

Rozwiąż quiz!