mat. pras. Jasmeen Przepisy Zapiekanka z cieciorką i brokułami 20 marca 2018 Makaronowa zapiekanka z cieciorką i brokułami zawiera sporą ilość węglowodanów, w tym błonnika. Jest dobra na sycącą kolację. mat. pras. Jasmeen 90 g cieciorki gotowanej, np. Jasmeen 240 g brokułów 100 g makaronu pełnoziarnistego 3 łyżki startego serka mozzarella puszka pomidorów bez skórki łyżka oliwy z oliwek ząbek czosnku natka pietruszki łyżeczka cukru szczypta przypraw: cynamon, oregano, bazylia sól i pieprz Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Brokuły wrzuć do wrzącej, lekko osolonej wody i gotuj około 5 minut. Po tym czasie odcedź je i przepłucz zimną wodą. Do miski przełóż pomidory z puszki, dopraw je solą, pieprzem, cynamonem, oregano i bazylią. Całość dokładnie wymieszaj. Do naczynia żaroodpornego wlej oliwę z oliwek i przełóż kolejno ugotowany makaron, odcedzoną cieciorkę i ugotowane brokuły. Wszystko zalej sosem pomidorowym i posyp startym serem mozzarella. Naczynie ze składnikami wstaw do rozgrzanego do 190 st. C piekarnika i zapiecz około 25 minut. Przed podaniem posyp zapiekankę posiekaną natką pietruszki. Zobacz też inne przepisy na zapiekanki Czy można jeść truskawki w ciąży? Tak, ale nie zawsze! (czy mogą wywołać uczulenie u dziecka?)