Zupka warzywna z dodatkiem oliwy z oliwek

Dla dziecka od 5. miesiąca życia

Czas przygotowania do 30 min.

Poziom trudności łatwy

Zupa warzywna z oliwą
fot. AdobeStock

Składniki

Warzywa obrane – 90 g, w tym:
  • pół średniej marchwi
  • pół ziemniaka
  • 1 łyżeczka pokrojonego w kostkę selera
  • pół małego jabłka
  • 1 łyżeczka kleiku ryżowego
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1/2 szklanki wody

Przygotowanie

Warzywa i jabłko umyj i obierz ze skórki. Przygotuj ilości jak w recepturze. Wodę – najlepiej butelkowaną, z atestem, przeznaczoną dla niemowląt, zagotuj. Włóż pokrojone na cząstki warzywa, ugotuj je do miękkości na wolnym ogniu pod przykryciem (ok. 15 min.), pod koniec dodaj jabłko. Zupę przetrzyj przez sitko lub zmiksuj, dodaj oliwę z oliwek, kleik i wszystko starannie wymieszaj, a potem zagotuj. Z podanej ilości produktów powinno być ok. 180 g zupy. Jeśli nie ma takiej objętości, dodaj wrzącej wody. 1 porcja dla malucha = ok. 180 g

Dodatkowe informacje

- Przepis dla wegetarianina

Oceń artykuł

Ocena 5 na 6 głosy

Popularne tematy