- 1/2 szklanki kaszy jaglanej
- 1 szklanka wody
- 1 szklanka mleka (krowie, kozie, kokosowe)
- 2 łyżki miodu (lub cukru, najlepiej brązowego)
- świeże lub mrożone owoce (maliny, truskawki, jagody, borówki amerykańskie lub granat)
Kaszę jaglaną wypłucz na sitku pod bieżącą zimną wodą. Przełóż ją do garnka, zalej wodą i gotuj do wchłonięcia całej wody (ok. 15 minut). Dolej mleko, zagotuj. Pogotuj jeszcze 3-5 minut. Lekko ostudź i zblenduj na gładko. Dodaj miód (lub cukier) i wymieszaj. Świeże owoce umyj, pokrój na kawałki (jeśli trzeba) i posyp nimi gotowy przestudzony budyń. Mrożone owoce opłucz pod bieżącą wodą, rozmroź – możesz je zblendować na mus.
Zobacz też inne dania z kaszy jaglanej