
Przygotowując świąteczny jadłospis, warto dobierać potrawy w taki sposób, aby zachowując tradycyjny świąteczny charakter, ale nie obciążać żołądka. Wybierz te produkty, które będą najbardziej wartościowe, a unikaj potraw ciężkostrawnych i powodujących wzdęcia. Warto wiedzieć, że nie wszystkie wigilijne potrawy są w ciąży dozwolone – niektórych dań lepiej nie jeść. I na odwrót: nie wszystkie są zakazane – są i takie, które dodadzą przyszłej mamie zdrowia! Kapusta z grzybami, barszcz czerwony, śledź, karp smażony... co można zjeść, a czego unikać? Podpowiadamy!
Potrawy wigilijne, które możesz jeść w ciąży
Zwróć szczególną uwagę na składniki użyte do przygotowania danej potrawy. Niektóre z nich mogą być skarbnicą witamin i minerałów dobrych dla ciebie i maluszka.
- Piernik tradycyjny - Ten upieczony z mąki żytniej i miodu to dobry błonnik, minerały i substancje czynne cenne dla zdrowia. Jedz go jednak raczej bez marmolady i polewy czekoladowej.
Czytaj też: 5 przepisów na pierniczki
- Zupa migdałowa - Jest lekka, słodka, bogata w białka pochodzące z mleka oraz lekkostrawne węglowodany zawarte w ryżu. Zawiera w sobie także całkiem dużo potasu, dobrych kwasów tłuszczowych i witaminy E – w te zdrowe substancje obfitują słodkie migdały.
- Sernik - Ten zrobiony z twarogu albo serka typu mascarpone dostarczy ci na pewno dużą porcję białka. A do tego – mnóstwo składników mineralnych pochodzących z bakalii. Niestety, taki tradycyjny sernik ma także sporo cukru, więc nie jedz go zbyt dużo. Niech to będzie jeden kawałek. I najlepiej bez grubej warstwy słodkiego lukru lub czekolady.
Wypróbuj przepis na sernik z brzoskwiniami
-
Kompot z suszu - Jest idealny na ciążowe kłopoty, bo zawiera błonnik, który usprawnia pracę jelit i sprzyja rozwojowi dobrej flory bakteryjnej. Najlepiej zrobisz, gotując kompot bez przykrycia, aby odparować dwutlenek siarki zawarty w suszu (wybieraj raczej owoce suszone bez konserwantów – sprawdzaj to na etykiecie).
- Ryba po grecku - Najlepiej dorsz albo mintaj (ryby morskie są bogate w pożyteczne kwasy omega-3). Upiecz rybę w folii przed wymieszaniem z warzywami (będzie mniej kaloryczna niż smażony filet). Dopraw sokiem pomidorowym. Pomidory to nie tylko potas i witaminy z grupy B, lecz także likopen, który chroni organizm przed chorobami, m.in. układu krążenia. Duszone warzywa (najlepiej gotowane na parze) dostarczą składników mineralnych i błonnika.
Wypróbuj przepis na rybę z warzywami
- Gotowany łosoś - Będzie zdecydowanie lepszy od smażonego karpia. Może być także dorsz lub halibut. To morskie trio zawiera jod oraz nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 – zestaw niezbędny do prawidłowego rozwoju oczu i mózgu maleństwa. Jeśli przygotujesz rybę na parze, będzie jeszcze zdrowsza i bardziej aromatyczna.
Wypróbuj przepis na zupę z dorsza
- Świąteczna kapusta - Dla ciebie w wersji bez grzybów. Są ciężkostrawne i mogą mieć sporo zanieczyszczeń chemicznych. Sama kapusta ma wiele zalet: dostarcza kwasu foliowego, błonnika i kwasów organicznych sprzyjających rozwojowi dobrej flory bakteryjnej, a jeśli dodasz pod koniec duszenia oleju lnianego – także kwasów omega-3. Zjedz jednak małą porcję, bo kapusta wzdyma!
- Barszcz czerwony - Najlepiej wybierz ten przygotowany na naturalnym zakwasie. Buraczki dostarczą kwasu foliowego potrzebnego do tworzenia czerwonych krwinek (erytrocytów). Ich brak powoduje anemię, tak częstą u ciężarnych. Barwniki z buraczków mają też działanie przeciwnowotworowe.
Czytaj też: 5 świątecznych potraw, które możesz przygotować wcześniej
- Bakalie wigilijne - Jedna z wartościowych przekąsek, których nie musisz sobie w ciąży odmawiać. Kilka orzechów laskowych albo włoskich pomoże ci wygrać z wilczym apetytem. Orzechy zawierają dobre tłuszcze oraz magnez i wapń. W suszonych owocach kryje się prowitamina A, potas oraz pożyteczny błonnik, który zapobiega zaparciom.