Masz nadciśnienie w ciąży? Sprawdź, czego nie możesz jeść
Trudno je leczyć, można za to trzymać je pod kontrolą. Konieczne będzie odpowiednie żywienie i regularne badania w szpitalu.
Nadciśnienie w ciąży albo inaczej stan przedrzucawkowy (tak określa się drastyczny wzrost ciśnienia krwi w drugiej połowie ciąży), rozpoznaje się zwykle po 20. tygodniu ciąży . Mówimy o nim, kiedy ciśnienie wzrasta powyżej 140/90. Jeśli nie rozpocznie się leczenia, stan może się pogorszyć: ciśnienie rośnie do 160/110 i wyżej, zwiększa się też ilość białka w moczu, mogą wystąpić zaburzenia widzenia, bóle głowy i brzucha, gorączka, drgawki, zahamowanie wzrostu płodu i niedobór płynu owodniowego. Nadciśnienie dotyka 5-10 proc. kobiet w ciąży i co ważne, nie zawsze tych, które miały wcześniej kłopoty z ciśnieniem.
Dieta, która pomoże ci, gdy masz nadciśnienie w ciąży
Chociaż nie istnieje menu, które leczy ciążowe nadciśnienie, to jednak odpowiednia dieta może pomóc ci utrzymać ciśnienie pod kontrolą. Zobacz, jakich zasad przestrzegać:
Zwracaj uwagę na kalorie , aby zapobiec nadmiernemu przybieraniu na wadze.
Unikaj produktów bogatych w sód (podwyższa ciśnienie). Czytaj na etykietach, czy w produktach, które kupujesz, jest sól i inne dodatki zawierające sód (np. glutaminian sodu).
Nie sól przynajmniej do porodu zup , ziemniaków, kanapek, itd.
Nie kupuj dań gotowych i fast foodów , solonych przekąsek (paluszki, chipsy). Zawierają mnóstwo sodu!
Ogranicz potrawy wędzone (boczek, szynka, ryby) oraz konserwy (korniszony, oliwki, marynata, ogórki kiszone).
Płucz produkty puszkowane (np. tuńczyk) w wodzie, by usunąć nadmiar soli.
Co robić w przypadku nadciśnienia w ciąży ?
Przy dużym nadciśnieniu najlepszy sposób na wyleczenie to... wywołanie wcześniejszego porodu. Jeżeli jednak dziecko jest jeszcze na to zbyt małe, przyszła mama powinna znaleźć się w szpitalu. Gdy kłopoty nie są nasilone i lekarz zgadza się, byś pozostała w domu, musisz wyczulić się na takie dolegliwości, jak ból głowy, zaburzenia wzroku, nagłe...