Żywność a koronawirus
fot. AdobeStock

Koronawirus: czy wirus COVID-19 może przenosić się za pomocą żywności?

Zgodnie z aktualną wiedzą nie ma dowodów na to, by żywność mogła być źródłem wirusa, ale nadal trzeba uważać!
Dominika Bielas
Żywność a koronawirus
fot. AdobeStock
Liczba zachorowań na COVID-19 na świecie rośnie. Wiele osób zastanawia się, czy koronawirus może przenosić się także przez żywność, jak się z nią obchodzić podczas obróbki, a także czy trzeba się obawiać zamawianych posiłków na wynos?

Koronawirus a żywność

Choć koronawirus z Wuhan to patogen odzwierzęcy to w obecnej sytuacji nie jest to już tak bardzo ważne, bo wszystkie pozostałe przypadki zachorowania na COVID-19 są efektem transmisji wirusa z człowieka na człowieka. Nie ma dowodów na to, by zwierzęta domowe, takie jak psy i koty przenosiły wirusa, a także nie ma przesłanek, by sądzić, że żywność może być źródłem zakażenia koronawirusem. Mimo to, w celu ograniczenia ryzyka wskazane jest rygorystyczne przestrzeganie zasad, które zapewnią bezpieczeństwo.
Redakcja poleca: Paulina Krupińska wyjawiła talent córki. 5-latka pójdzie w ślady mamy czy taty? [WIDEO]
Modelka pochwaliła się, jaką pasję ma Antosia. Zdaniem jej i jej męża dziewczynka jest naprawdę utalentowana. Zostanie więc modelką, piosenkarką, a może tenisistką?

Właściwe środki ostrożności

Wirus przenosi się drogą kropelkową, ale nie wolno zapominać, że może przetrwać poza komórkami gospodarza nawet kilka godzin. Choć nie ma możliwości, by replikował się w samych produktach żywnościowych, to teoretycznie może być obecny na ich powierzchni lub na opakowaniach. Nie można wykluczyć, że osoba, która wcześniej dotykała np. dane opakowanie, mogła nie dbać o właściwą higienę rąk. Wiele zależy przede wszystkim od powierzchni, na której się znajduje, temperatury otoczenia i wilgotności. Eksperci informują, że koronawirus może przetrwać na produkcie do dwóch tygodni przy spadku wilgotności powietrza. Szczególnie, kiedy ten przechowywany jest w niskich temperaturach, ok. 4 °C. 

Koronawirus a zakupy

Ze względu na panującą sytuację jest problem z dostawami zakupów spożywczych robionych przez internet. Więc jeśli musisz wyjść do sklepu, unikaj przebywania w zatłoczonych miejscach, a także utrzymuj odstępy w kolejkach. Po zakupach koniecznie zdezynfekuj dłonie, a po powrocie do domu umyj je mydłem w ciepłej wodzie przez przynajmniej 30 sekund. Podczas zakupów, a także w trakcie ich rozpakowywania nie wolno dotykć twarzy.

Do pakowania należy używać dostępnych rękawiczek foliowych oraz torebek. Niehigienicznym zachowaniem jest przebieranie i dotykanie produktów, które są przeznaczone do spożycia bez mycia i obróbki termicznej np. pieczywo. Pamiętaj, świeże warzywa i owoce zawsze należy przed spożyciem dokładnie i długo myć. Niezwykle ważna jest także higienie kichania i kasłania, w szczególności przy nieopakowanej np. pieczywo, produkty cukiernicze, orzechy.

Obróbka termiczna a koronawirus

Koronawirusy potrzebują do namnażania gospodarza — człowieka. GIS przekazał także, że dokładna obróbka termiczna niszczy COVID-19. Wirus ulega zniszczeniu, gdy zastosuje się odpowiednią kombinację czasu i temperatury  — 60 st. C przez 30 min. Światowa Organizacja Zdrowia zaleca także, by używać innych desek i noży do przygotowania surowego mięsa i pozostałych produktów spożywczych. Należy także pamiętać o separacji produktów surowych i produktów już przygotowanych do spożycia, by uniknąć zanieczyszczeń krzyżowych. Po kontakcie z surową żywnością zawsze myj dokładnie ręce!

Koronawirus, a jedzenie w dostawie

Coraz więcej restauracji, w celu uspokojenia klientów umieszcza informacje, jakie dokładnie środki ostrożności zostały przedsięwzięte swoich stronach www i profilach Facebookowych. W celu zredukowania ekspozycji wirusa Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca, aby stosować standardowe praktyki, a więc pracownicy branży spożywczej muszą myć ręce: przed rozpoczęciem pracy; przed kontaktem z żywnością, która jest przeznaczona do bezpośredniego spożycia, ugotowana, upieczona, usmażona; po obróbce lub kontakcie z żywnością surową, nieprzetworzoną; po zajmowaniu się odpadami/śmieciami; po zakończeniu procedur czyszczenia/dezynfekcji; po skorzystaniu z toalety; o kaszlu, kichaniu, wydmuchaniu nosa; po jedzeniu, piciu, lub paleniu, a także po kontakcie z pieniędzmi. Powyższe zalecenia powinny być stosowane zarówno w sektorze gastronomicznym, jaki dystrybucji czy sprzedaży żywności.

Bez kontaktu fizycznego

Jako środek ostrożności platforma Pyszne.pl postanowiła zacząć świadczyć dostawę w sposób pozwalający na uniknięcie kontaktu fizycznego. Ma ona objąć wszystkie restauracje dostępne w serwisie. Dostawcy są instruowani, aby dzwonić do drzwi klientów i zostawiać torbę z jedzeniem przed drzwiami. Firma dystrybuuje również antybakteryjne środki dezynfekujące do rąk dla dostawców. Rozwiązanie to będzie zastosowane we wszystkich krajach europejskich, gdzie działa Takeaway.com, którego częścią jest Pyszne.pl. Na podobne rozwiązania decyduje się coraz więcej restauracji. 
Pamiętaj, że nie zarażamy się drogą pokarmową, ale poprzez dotykanie skażonych produktów i
przeniesienie wirusa własnymi rękami na błony śluzowe.
Źródło: onet.pl, mp.pl, mat. prasowe Medisept

Zobacz także:
Oceń artykuł

Ocena 6 na 2 głosy

Zobacz także

Popularne tematy