Przetwory z aronii – słodkości pełne witamin (idealne na zimową odporność!)
Przetwory z aronii - dżemy, konfitury, marmolady kuszą swoją słodkością i bogactwem witamin oraz minerałów. Zobacz, dlaczego warto je jeść zwłaszcza zimą!
Aronia (z łac . Aronia melanocarpa ) to owoc, z którego można przygotować niezwykle szeroki wybór przetworów na zimowe wieczory. Jest nie tylko smaczna, ale i bardzo zdrowa – wykazuje wiele właściwości leczniczych. Zobacz, co można z niej zrobić. Nie jest to wcale trudne, przekonaj się!
Właściwości aronii
Aronia, ze swoim specyficznym, nieco cierpkim smakiem bywa niedoceniana w naszym kraju. To duży błąd, gdyż jej właściwości prozdrowotne są ogromne i uważana jest za jedno z najzdrowszych owoców świata. Pomaga w leczeniu:
nadciśnienia ,
wysokiego cholesterolu,
wzmacnia naczynia krwionośne,
chroni przed bakteriami, wirusami i grzybami,
rakiem,
miażdżycą.
Zawiera dużo:
witamin (C, E, PP, B1, B2 i B6),
kwasu foliowego ,
soli mineralnych,
makro i mikroelementów ( żelaza, wapnia , miedzi, manganu, jodu, boru),
przeciwutleniaczy (pomagają zwalczać wolne rodniki, zmniejszając ryzyko powstania komórek rakowych),
Zawarte w aronii bioflawonoidy - rutyna i antocyjany - pozytywnie wpływają na:
oczy (usprawniają pracę naczynek krwionośnych w oku, chroniąc przed zaćmą, jaskrą i innymi chorobami wzroku),
odporność organizmu (mają działanie antybakteryjne, przeciwgrzybiczne i antyzapalne),
wygląd skóry.
Aronia polecana jest dla osób pracujących przed komputerem – jej owoce niwelują szkodliwe skutki promieniowania z monitorów.
Czy można jeść przetwory z aronii w ciąży?
Przetwory z aronii, ze względu na swoje właściwości prozdrowotne mogą spożywać kobiety w ciąży. Ale w umiarkowanych ilościach , ze względu na dodawany do nich cukier. Przyszłe mamy muszą uważać na słodzone produkty, gdyż ich spożycie może przyczynić się do rozwoju cukrzycy ciążowej . W trakcie karmienia piersią nie ma przeciwwskazań do spożywania przetworów z aronii.
Przetwory z aronii dobre dla dzieci?
Nie...