Masło, olej czy margaryna - co podawać dziecku
Jeszcze niedawno dietetycy zalecali, żeby chleb dla dziecko smarować tylko masłem. Dziś mówi się, że jedne tłuszcze leczą, inne szkodzą. Ekspert radzi, które podawać dzieciom poniżej 3. roku życia.
Dziecko musi jeść tłuszcze, bo z nich czerpie energię. Jednak z drugiej strony to właśnie nadmiar tłustego jedzenia jest powodem tego, że ponad połowa dorosłych choruje na serce. Prawda jest taka, że pracujemy na to już od najmłodszych lat. Chcesz uchronić dziecko przed chorobami układu krążenia w przyszłości? To już teraz naucz go jeść dobre tłuszcze (pomagają sercu!), a te „złe” omijać szerokim łukiem.
Tłuszcze obowiązkowo dla dziecka
Nie tylko z tego powodu, że tłuszcze są świetnym źródłem energii, ale też dlatego, że bez nich dziecko nie przyswoi niektórych witamin (A, D, E, K). Jednym z częstych błędów żywieniowych popełnianych przez rodziców jest niedodawanie tłuszczu do niemowlęcych zupek. Może to nawet spowodować biegunkę (pediatrzy nazywają ją „biegunką pędraków”).
Najważniejsze dla dziecka są NNKT
To skrót od: niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe. Jak sama nazwa wskazuje, są niezbędne. Do czego? Na pewno do budowy mózgu, bo stanowią składnik błon komórkowych. Ich niedobory mogą powodować m.in. wysypki, problemy z sercem, nerkami, układem krążenia, odpornością. Około jednej trzeciej tłuszczów, które dziecko je, to powinny być właśnie NNKT. Gdzie ich szukać? W olejach, orzechach, rybach.
Nie podawaj dziecku wyłącznie masła
Podawaj też margarynę. Tylko 3 proc. tłuszczów w maśle to NNKT. Znacznie za mało! Trzeba dziecku dawać też tłuszcze, w których jest więcej NNKT, czyli oleje, orzechy i ryby.
Jeszcze do niedawna dietetycy zalecali, by dzieciom do 3 lat nie podawać margaryn, tylko masło (tak ustalili specjaliści w tzw. Polskim Konsensusie Tłuszczowym). Okazało się jednak, że maluchy mają duże niedobory NNKT. Dlatego obecnie zalecenia się zmieniły: od 2. roku życia można malcowi smarować kanapki masłem, albo margaryną. Ale musi to być margaryna miękka! Najlepsza jest taka, na opakowaniu...