Mazurek wielkanocny dla dzieci nie musi różnić się od tego szykowanego dla dorosłych. Przepis może być ten sam – spód mazurka to po prostu kruche ciasto robione z samych naturalnych składników. Na ciasto można wyłożyć tradycyjną masę kajmakową albo roztopioną czekoladę. I masa, i kajmak mogą zawierać drobno pokrojone bakalie z wyłączeniem tych, których dziecko nie lubi albo na które ma uczulenie. Jak zrobić mazurek wielkanocny dla dzieci Przygotowanie mazurka dzieli się na dwa etapy: szykowanie i pieczenie ciasta oraz przygotowanie i wyłożenie na ciasto słodkiej masy, którą na koniec się dekoruje. Masę kajmakową można zrobić samodzielnie albo kupić gotową w sklepie. Niestety te sklepowe nie dorównują tym domowym. Na szczęście są i domowe sposoby na przygotowanie kajmaku z mniejszym wysiłkiem niż podają tradycyjne przepisy – już nie trzeba godzinami stać przy garnku i w nim mieszać. Robienie i pieczenie ciasta dla dzieci nie zajmuje dużo czasu. Składniki na ciasto do mazurka: • 300 g mąki, • 200 g masła, • 100 g cukru, • 3 żółtka. Przygotowanie ciasta do mazurka: do miski wsyp mąkę, dodaj cukier, masło i żółtka. Zagnieć wszystko szybko dłońmi, aż do uzyskania jednolitej, gładkiej kuli. Blachę o wymiarach ok. 25x35 cm wyłóż papierem do pieczenia. Rozprowadź ciasto równomiernie na całej powierzchni (odrywając po kawałku z kuli i wygniatając jak plasteliną lub wałkując wałkiem). Placek powinien być cienki. Warto odłożyć sobie część ciasta i zrobić z niego brzegi mazurka: wałeczki z ciasta ułóż na brzegach ciasta dookoła formy i lekko dociśnij do spodu. Można na nich zrobić ozdobne paseczki – nagniatając brzeg widelcem i odciskając w nim zęby sztućca....
Sernik to jedna z ważniejszych potraw wielkanocnych, a pieczone miniserniczki to świetny smakołyk nie tylko na Wielkanoc. Są pyszne, słodkie i odżywcze. Maluchy je uwielbiają. Stosując różne dekoracje można zrobić z nich ciastka na każdą okazję. Polane białym lukrem będą doskonałe na Wielkanoc, skropione płynną czekoladą lub udekorowane truskawkami będą idealnym deserem na przyjęcie. Ozdobione barwnymi posypkami sprawdzą się także na imprezach urodzinowych dla dzieci.
Miniserniczki – przepis
Przygotuj składniki niezbędne do przygotowanie ciasta:
- 100 g miękkiego masła
- ¾ szklanki cukru
- 1/2 kg twarogu, trzykrotnie zmielonego na gładką masę
- 4 jajka (osobno żółtka, osobno białka)
- 1 budyń śmietankowy bez cukru (40 g)
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
Masło ucieramy z cukrem. Dodajemy 4 żółtka i cukier waniliowy. Miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Następnie dodajemy po łyżce sera oraz budyń i dalej miksujemy.
W osobnej misce ubijamy na sztywno białka ze szczyptą soli. Ubitą pianę ostrożnie przekładamy do przygotowanej masy sernikowej. Mieszamy delikatnie łopatką do ciasta. Masę przekładamy do kokilek lub foremek na muffiny. Pieczemy w temperaturze 160 stopni przez 30-40 minut do zrumienienia.
Upieczone miniserniczki po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem, polewamy lukrem lub czekoladą.
Zanim masa zastygnie, można posypać je drobnymi cukierniczymi dekoracjami – zajączkami, gwiazdkami itp.
Smacznego!
Zobacz także: